MMF zhoršil svoju prognózu pre taliansku ekonomiku

04.07.2013 Celý región

Rím 4. júla (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) dnes zhoršil svoju prognózu pre taliansku ekonomiku a očakáva, že jej výkon v tomto roku klesne o 1,8 %. Varoval tiež vládu v Ríme, aby nezrušila nepopulárnu daň z nehnuteľností. Informovali o tom agentúry DPA a AP.

Fond pritom ešte v apríli predpovedal Taliansku, že jeho hrubý domáci produkt sa tento rok zníži o 1,5 %. Avšak v roku 2014 tretia najväčšia ekonomika eurozóny ožije a viac, ako MMF odhadoval na jar. Podľa najnovšej prognózy jej HDP stúpne o 0,7 %, namiesto o 0,5 %.

MMF pochválil Taliansko, že prijalo "odvážne kroky" na ozdravenie verejných financií a splnilo rozpočtové kritériá Európskej únie. Avšak zároveň upozornil vládu, že musí urobiť viac, aby znížila nezamestnanosť, ktorá zvlášť v prípade mladých ľudí dosiahla neakceptovateľnú úroveň.

V správe na záver každoročnej návštevy delegácie MMF v Ríme sa tiež uvádza, že situácia na dlhopisových trhoch je stále krehká a Taliansko ešte ani zďaleka nedokončilo všetky potrebné reformy.

Fond preto vyzval vládu premiéra Enrica Lettu, aby pokračovala v zavádzaní opatrení, ktoré pomôžu Taliansku oživiť ekonomiku a prinesú nové pracovné miesta.

Miera nezamestnanosti v Taliansku dosiahla v máji 12,2 %, ale medzi mladými ľuďmi vo veku do 25 rokov sa vyšplhala až na 38,6 %. Na ilustráciu, v celej Európskej únii (EÚ) dosiahla priemerná miera nezamestnanosti mladých v máji 23,1 %.

Lídri EÚ sa preto na júnovom summite dohodli, že vyčlenia 8 miliárd eur na podporu vytvárania nových pracovných miest pre mladých ľudí.
 

Vyberte región